OKULUMUZUN TARİHÇESİ

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Cumhuriyet´in kurulduğu ilk yıllarda Şereflikoçhisar´da İlk Mektep adında bir okul vardı. Bu İlk Mektep Sarıkaya Mahallesinde Kurşunlu (Alladdin) Cami yanında Muhacir Mehmet ailesine ait, tek katlı, beş oda bir solan olan kerpiç evde, eğitim ve öğretimini sürdürüyordu. Bu okulda gündüz çocuklar gece ise Millet Mektebi adı altında kadın ve erkeklere yeni yazı öğretiliyordu. Büyük bir avlu kapısından girildikten sonra binanın ana kapısından salona geçilirdi. Salonun iki yanında ikişer oda dershane olarak, karşıdaki küçük oda da öğretmen odası olarak kullanılırdı. Bu mektepte dört dershaneden biri sübyan sınıfı, diğerleri 1., 2. ve 3. sınıflardı. 4. ve 5. sınıflar ise yeni mahalledeki şimdiki kaymakamlık lojmanının bulunduğu yere bulunan eski kerpiç evin alt katında eğitim öğretim görüyordu.

Büyük Atatürk´ün harf inkılabından bir yıl sonra 1929 yılında, okulumuzun karşısında bulunan iş hanının bulunduğu yere okulumuzun temeli atılmış, o zaman iki tarafı dere olduğundan daha sonrada okul binası yapılmaya elverişli yer olarak görülmediğinden şimdiki yerine yapılmıştır. Okulu yapmaya çalışan ilk müteahhidin iflas ettiği söylenmektedir. Okulumuzun bulunduğu yer ve çevresi o zaman şehir mezarlığı idi. Okulumuzun yapımında yerli ve yapancı ustalar çalışmış. Yerli ustalardan ismi bilinen Abdullah Onbaşı (Ustalar), Veli Usta, taş yontucu ustalar Kel Abdullah (Bilir), olduğu söylenmektedir. Yabancı ustalardan çoğunluğunun Gümüşhane´li olduğu daha sonraki yıllarda okulun onarımını yapanlar tarafından duyulmuştur. Okulumuzun yapımında kullanılan taşlar, Kızıl Kale ve Karşı köylerden, çakıl ve kum ise o zaman sel yatağı olan, bugünkü Sanayi Mahallesinin testi fırınlarının bulunduğu yerden temin edildiği, bu malzemelerin okul yapan müteahhide parayla satıldığı söylenmektedir.

Okulumuzun yapıldığı ilk yıllarda 7 derslik idi. Okulun arka cephesi ve ortasına rastlayan alt ve üst derslik olan yer açık alandı. Yağmurlu havalarda öğrenciler buraya sığınırlardı. Buranın üst kat sağında ve solunda bulunan şimdiki derslikler balkon görünümünde idi, pencereleri ve duvarları yoktu. Öğrenci helâları okulun arka kapısının iki tarafındaydı.

1931 yılında eğitim ve öğretime geçen okulumuzu Cumhuriyet´in 10. yılında zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL´in ziyaret ettiği söylenmektedir.

1960´lı yıllardan itibaren öğrenci mevcudu artmaya başlayınca okulun binasında tadilatlar yapılmıştır.

 

1997–1998 Eğitim ve öğretim yılında 4359 Sayılı Kanun gereği ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. 1997-1998 eğitim-öğretim yılı başında 8 yıllık eğitime geçildikten sonra  okulumuzun derslikleri yetersiz olduğundan 6.sınıflar 2 ay kadar Halk Eğitim Merkezi binasının üst katında, daha sonra Zafer İlköğretim Okulunun ana binasında o yılki eğitimini tamamlamıştır. 1998-1999, 1999-2000 ve 2000-2001 eğitim öğretim yıllarında ise eğitime Milli Emlak’a bağlı eski eser niteliği taşıyan Şereflikoçhisar Lisesi’nin eski ana binasında sürdürmüş ve 2001 yılı Eylül ayında okulumuz bahçesine yapılan 12 derslikli ek bina ile eğitimimizdeki sıkıntı aşılmıştır. Halen okulumuz bahçesinde bulunan iki binada eğitimimiz devam etmektedir.                                          

30.05.2013 2148